TYLER EDWARDS – A FALLING SKY

Artiest info
Website
facebook
Label: Mighty Kind Records

‘Melancholie’ is het eerste woord dat bij ons opkomt bij het luisteren naar de negen liedjes op het album “A Falling Sky” van folkzanger Tyler Edwards, een muzikant die in 2008 aan zijn carrière begon als frontman bij de rockgroep ‘I Anthem’ uit South Carolina. In 2015 besloot hij om het als soloartiest te gaan proberen met het uitbrengen van een eerste EP “Too Young For Love” waarop hij zes zelf gecomponeerde liedjes bracht.

Hij verhuisde tegelijkertijd ook naar Seattle in de Amerikaanse staat Washington. In 2017 verscheen daar zijn eerste volwaardige album ”A Few Good Hearts” en in mei 2020 lanceerde hij in volle coronacrisistijd zijn twee EP “Sincerely, Montgomery”. Onlangs besloot Tyler Edwards om nog eens te verhuizen, deze keer naar het Mekka van de countrymuziek in Nashville, Tennessee. Daar nam hij zijn nieuwe album “A Falling Sky” op met naar folksongs neigende liedjes die steeds gezongen worden zonder enige stemverheffing, vandaar onze definitie ‘melancholie’ in het begin van deze recensie.

In zijn stemmige songs menen we hier en daar gelijkenissen te herkennen met de sound van Tony Dekker en ‘Great Lake Swimmers’, maar ook de melodieuze ballads van artiesten als Ryan Adams of Bruce Springsteen lijken enige invloed op deze singer-songwriter te hebben gehad. Vooral in nummers als openingstrack en eerste single ”Highway Dust” (zie 2e audiovideo) en onze favoriete track “Delta” die u in een akoestische uitvoering kunt beluisteren op de eerste lyrics video valt deze vergelijking ons het meest op.

Andere songs uit “A Falling Sky” die ons blij maken en die we nog vaak willen terughoren zijn het met banjoklanken gebrachte “Only After”, “Sugar Hill” en de intimistische nummers “Nobody Dares”, “Long Line” en albumafsluiter “Wishing Well”. We beschouwen het altijd als een positief teken wanneer we het jammer vinden dat een plaat zoals deze al eindigt na amper negen liedjes en 32 minuten. We willen dan ook snel meer van dit sfeervolle werk horen van deze getalenteerde verteller en over een prachtige stem beschikkende Tyler Edwards en dat dan liefst opnieuw met een volwaardigde plaat.

(valsam)